Ramazanski post trudnica

Ramazanski post trudnica

Piše: dr. Fatima Gondžo-Velić

Svake godine ljekari se susreću sa istim ili vrlo sličnim pitanjima tokom mjeseca Ramazana. Kada je riječ o ženama koje su u reproduktivnoj dobi najčešće su ta pitanja vezana za post tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Trudnoća je termin koji se upotrebljava da se opiše period u kome se razvija plod u materištu majke. Trudnoća najčešće traje 40 sedmica ili 9 mjeseci, od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Trudnoća se može podijeliti na tri trimestra a svaki od ovih perioda ima svoje karakteristike. 

Zbog svoje dužine, većina trudnica se u nekom od ova tri trimestra nađe u dilemi, postiti ili ne. Treba li pokušati ispostiti mubarek dane mjeseca Ramazana ili jednostavno iskoristiti date olakšice, bez da prethodno iskuša svoju i snagu svoga organizma.

Neosporno je da se u tijelu žene tokom trudnoće događaju različite fiziološke promjene koje su posebno izražene u višeplodnim trudnoćama. Već od šeste sedmice trudnoće povećava se minutni volumen srca (količina krvi koju srce istisne u krvotok). Da bi došlo do ubrzanja minutnog volumena srca, povećava se i broj otkucaja. U drugom tromjesečju krvni pritisak se snižava a u trećem tromjesečju se ponovo vraća u normalu. Uporedo sa povećanjem minutnog volumena srca povećava se i ukupan volumen krvi s tim da je porast volumena plazme veći od ukupne mase eritrocita, što ima za posljedicu sniženje hemoglobina. Uz sve navedeno, dolazi i do blagog povećanja broja leukocita. Povećavaju se i potrebe za željezom, za 1g tokom cijele trudnoće. Promjene u funkciji srca prati promjena funkcije bubrega koja svoj vrhunac doseže između 16. i 24. sedmice trudnoće. Kada je riječ o sistemu organa za disanje, događaju se višestruke promjene koje nastaju kao posljedica povećane koncentracije progesterona i zbog toga što povećana maternica ometa širenje pluća. Napredovanjem trudnoće povećava se pritisak na rektum i donji dio debelog crijeva što može biti uzrokom opstipacije. Kao posljedica povećane koncentracije progesterona smanjuje se pokretljivost probavnog sistema, česti su žgaravica i podrigivanje a smanjuje se i lučenje želučane kiseline. Tokom trudnoće, povećava se i lučenje većine žlijezda sa unutrašnim lučenjem. Kod blizanačke trudnoće, promjene su mnogo izraženije u odnosu na jednoplodnu trudnoću. 

Ovo su samo neke od promjena koje se događaju u organizmu majke tokom trudnoće pa se nije za čuditi kada žene pitaju da li da poste tokom mjeseca Ramazana, hoće li post naštetiti njihovom ili zdravlju djeteta kojeg nose. Neizostavno je spomenuti i simptome na koje se žali većina trudnice a neki od najčešćih simptoma su mučnina, povraćanje, slabost, brzo zamaranje, nelagoda u stomaku, oticanje nogu, otežano kretanje i bolovi gotovo u svim dijelovima tijela. 

Jedno od istraživanja na ovu temu a koje je provedeno 2018.godine  je zasnovano na sistematičnom pregledu i meta analizi opservacionih i randomiziranih kontroliranih studija objavljenih na više medicinskih baza. Cilj ovog istraživanja je bio da se sistematično prikaže da li post trudnica tokom mjeseca Ramazana utiče na perinatalni ishod. Primarni ciljevi rada bili su analizirati uticaj posta trudnica tokom Ramazana na perinatalni mortalitet, prijevremeni porođaj i novorođenče malo za gestacijsku dob. Sekundarni ciljevi bili su analizirati uticaj posta na ishod trudnoće mrtvorođenjem ploda, pojave neonatalne ili maternalne smrti, rađanja novorođenčeta sa urođenim anomalijama ili sa ozbiljnim neonatalnim morbiditetom, prijevremeni porod, uticaj posta na težinu novorođenčeta kao i težinu posteljice, te uticaja posta trudnica koje imaju povišen krvni pritisak ili gestacijski dijabetes na zdravlje trudnice i ploda. Rezultati su proizašli na osnovu 375 bilješki, 22 studije u koje su bile uključene 31.374 trudnice izložene postu tokom mjeseca Ramazana. U 21 studiji pokazano je da post ne utiče na porođajnu težinu. Težina posteljice je značajno manja kod majki koje poste u odnosu na žene koje ne poste. Nema podataka o perinatalnom mortalitetu. Pokazano je da post tokom mjeseca Ramazana ne utiče na prijevremeni porođaj. Zbog insuficijentnih podataka nije bilo moguće uraditi meta analizu o povezanosti posta i urođenih anomalija, gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, mrtvorođenih novorođenčadi i neonatalne smrti. Analizirane studije ukazuju na to da se trudnice koje su adekvatno uhranjene, te posjeduju rezerve hranjivih elemenata, lakše adaptiraju na post tokom mjeseca Ramazana.  

Istraživanja i studije na ovu temu se još uvijek aktivno provode ali ne postoji jasan dokaz na osnovu kojeg se može iznijeti zaključak o tome da li trudnice trebaju ili ne trebaju postiti tokom mjeseca Ramazana. Postoje određene studije koje su pokazale da trudnice koje poste tokom mjeseca Ramazana imaju nešto lakše posteljice i novorođenčad zanemarivo manje tjelesne težine u odnosu na žene koje nisu postile. Post može povećati rizik od dehidratacije, posebno kada je Ramazan u ljetnom periodu što može uticati na funkciju bubrega i količinu plodove vode. Sa druge strane, kako je i ranije spomenuto, neke studije nisu pokazale nikakvu razliku između trudnica koje poste i koje ne poste tokom Ramazana. 

Preporuke za trudnice koje se odluče postiti

Trudnoća je sama po sebi poprilično zahtjevna za tijelo u pogledu povećanih potreba za hranjivim materijama i tečnošću. Trudnice, posebno one koje imaju visokorizičnu trudnoću trebalo bi da se posavjetuju sa porodičnim ljekarom ili ginekologom da li da poste s obzirom na njihovo zdravstveno stanje.

Veoma je važno voditi računa o načinu ishrane što podrazumijeva povećan unos hranjivih materija sa posebnim akcentom na vitamine i minerale. Izbjegavati „junk food“, prženu, jako začinjenu hranu kao i prekomjerne količine slatkiša. Potrebno je između iftara i sehura unijeti dovoljne količine tečnosti, da organizam bude rehidriran. Trudnica bi trebala obavezno tokom sehura i/ ili iftara uzeti vitaminske suplemente i/ili drugu propisanu terapiju. 

Važno je napomenuti i da promjene u držanju tijela utiču na funkciju bubrega više nego inače, odnosno, kod ležanja na leđima funkcija bubrega se povećava više a kod stajanja se više smanjuje. Također, funkcija bubrega se značajno povećava u položaju na boku a taj položaj rasterećuje pritisak povećane maternice na velike krvne žile koji je izražen tokom ležanja na leđima. S obzirom na navedeno, zaključuje se da je ovo jedan od razloga zašto trudnice moraju mokriti dok pokušavaju zaspati. 

Fizičko opterećenje povećava brzinu rada srca, minutni volumen i potrošnju kiseonika. Trudnicama se ne preporučuje teško fizičko opterećnje a posebno ne tokom posta. Svakako, blaga fizička aktivnost, poput šetnje, je poželjna.

Izražen osjećaj umora, žeđi i tamno prebojen urin su simptomi na osnovu kojih je veoma lahko prepoznati dehidrataciju. Mogu se javiti još nesvjestica, glavobolja, umor i suhoća usta. Ukoliko se trudnica osjeća slabo, ošamućeno, konfuzno i umorno čak i nakon odmora potrebno je da prekine post nekim slatkim napitkom, pojede nešto slano i popije dovoljnu količinu tečnosti čime bi zadovoljila potrebu za šećerom, solju i tečnošću. Da bi se smanjio rizik od dehidratacije potrebno je da trudnica tokom posta bude u hladnom prostoru bez pretjeranog izlaganja sunčavim zrakama i naporu, te da unese dovoljnu količinu tečnosti za sehur i iftar.

شَهۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِيٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدٗى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَٰتٖ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ ٱلشَّهۡرَ فَلۡيَصُمۡهُۖ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوۡ عَلَىٰ سَفَرٖ فَعِدَّةٞ مِّنۡ أَيَّامٍ أُخَرَۗ يُرِيدُ ٱللَّهُ بِكُمُ ٱلۡيُسۡرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ ٱلۡعُسۡرَ وَلِتُكۡمِلُواْ ٱلۡعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ ٱللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَىٰكُمۡ وَلَعَلَّكُمۡ تَشۡكُرُونَ

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.  (Sura El- Bekara, 185.)

Islam je savršen. Propisi Islama su savršeni jer su oni ustvari uputstvo ljudima kako da žive na dunjaluku od Sveznajućeg i Mudrog Gospodara. Ukoliko se žena plaši za sebe ili svoje dijete, post joj predstavlja poteškoću onda takva žena ne treba da posti nego treba da naposti propuštene dane mjeseca Ramazana kada bude u prilici. Ukoliko je žena zdrava, post ne utiče negativno na nju, niti joj predstavlja poteškoću i ako se ne plaši se za zdravlje djeteta, takva žena je dužna da posti.

Naučna referenca: 

The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis; Autori Jocelyn D. GlazierDexter J. L. HayesSabiha HussainStephen W. D’SouzaJoanne WhitcombeAlexander E. P. Heazell i Nick Ashton.

Slika: internet