Osmijeh kao prioritet

Osmijeh kao prioritet

Zdravlje usta i zuba je sastavni dio općeg zdravlja, segment koji je neophodan za normalno funkcionisanje individue. Posljedice narušenog oralnog zdravlja mogu se očitovati na pojedinim organima u organizmu, ali itekako utiču i na emocionalni i psihološki status pacijenta.

Nemojte čekati da izgubite zdravlje kako biste ga počeli cijeniti. Uzmite kontrolu u svoje ruke. Znajte da su čisti zubi zdravi zubi, a lijepa riječ uz osmijeh otvara i gvozdena vrata.

U nastavku pročitajte koja sredstva koristiti i na koji način pravilno njegovati  usnu šupljinu.

Koje je to osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene?

Kada je riječ o sredstvima za pravilno održavanje oralne higijene, obično svi su fokusirani na izbor zubne paste. Zabrinuti kako da u šarenilu ponude i mnogobrojnih magičnih obećanja koje proizvođači naglašavaju, izaberu onu pravu. No, prava istina je da je zubna pasta samo pomoćno sredstvo, a zubna četkica glavno i osnovno sredstvo za uklanjanje naslaga sa zuba, a samim time za spriječavanje nastanka oboljenja zuba i desni.

Stoga, kada sljedeći put budeti birali četkicu obratite pažnju da ona ispunjava sljedeće uslove:

Ø  Da sadrži mekana vlakna (soft, supersoft, ultrasoft)!!! Ukoliko ste duže vrijeme koristili tvrđu četkicu, imat ćete (lažni) osjećaj da mekana ne četka dovoljno dobro. No, dajte joj šansu, pa ćete vidjeti da će vam povratak na staru četkicu biti nezamisliv. Desni će vam biti dugoročno zahvalne.

Ø  Da sadrži jako puno vlakana jednake dužine

Ø  Da ima malu glavu.

Izbor prave četkice je prvi korak do zdravlja u usnoj šupljini.
Drugi korak jeste disciplina- redovno pranje zuba. Obavezno pažnju posvetiti pranju zuba prije spavanja, jer je preko noći smanjeno lučenje pljuvačke, što predstavlja idealan teren za djelovanje bakterija i nastanak oboljenja. Ujutro zube prati poslije doručka.

Treći segment neophodan za uspjeh jeste pravilna tehnika četkanja.

Vlakna četkice usmjeriti pod uglom od 45 stepeni prema gingivalnom sulkusu (mjesto gdje se dodiruju zub i desni). Jedan dio vlakana treba da je naslonjen na desni, dok drugi dio dodiruje zube. Laganim pritiskom praviti rotirajuće pokrete prelazeći sistematično zub po zub. Iščetkati zube sa svih strana, a pri tome ostati fokusiran na samu radnju u velikom procentu rezultira uspješnim uklanjanjem naslaga.

Preporuke za održavanje zubne četkice

Nakon upotrebe, četkicu je potrebno isprati vodom, kako bi se uklonili ostaci hrane i paste. Zatim joj omogućiti sušenje na zraku u uspravnom položaju. Ako se u jednom držaču nalazi više četkica, potrebno je onemogućiti njihov međusobni kontakt.

Četkicu je potrebno mjenjati svaka 3-4 mjeseca ili ranije ukoliko se vlakna četkice oštete.

Da li zubna četkica može očistiti sve površine?

Ono što nikako ne smijemo zaboravite jeste da niti jedna klasična četkica nema sposobnost da čisti bočne strane zuba i prostor između zuba. Činjenica je da svaki zub ima pet površina, od kojih je tri moguće čistiti četkicom za zube, za ostale dvije neophodno je upotrijebiti zubni konac ili interdentalne četkice. Prostori između zuba su jako pogodni za zadržavanje hrane, samim time vrlo je česta pojava karijesa i gingivitisa (upala desni) baš na tim mjestima. Stoga nemojte se iznenaditi ako vaše desni počnu krvariti neposredno nakon početka upotrebe navedenih sredstava. To je samo znak da su desni upaljene i da im je prijeko potrebna adekvatna njega, koju ćete im pružiti upravo upotrebom zubnog konca ili interdentalne četkice.

Na kraju, ne zaboravite...

Uvijek je pravo vrijeme da preuzmemo brigu o vlastitom zdravlju. Da sačuvamo i unaprijedimo ono što nam je dragi Bog podario. Da malo više pažnje i vremena posvetimo svom osmijehu. Jer to je najljepši poklon kojim možemo druge počastiti.

 

Mediha Nukić Ibrišević

Dr.dent.med.