Naše akcije

Naše akcije

                            

Od vremena osnivanja BIME 1998. godine do sada sprovedeno je 99 naših akcija širom Bosne i Hercegovine. Našu stotu akciju zaustavila je pandemija COVID-19.

Svaka akcija je organizaciono veoma zahtjevna. Podrazumijeva transport čitave aktivnosti iz Sarajeva do ciljanog mjesta, gdje se transportuju ljudi, dijagnostičke mašine, lijekovi i ostalo potrebno za odvijanje akcije. Pri tome se u jednom danu smjesti čitava jedna „poliklinika“ u stacionirani objekat, a nakom završene akcije, sve je potrebno vratiti u Sarajevo. Neki od naših učesnika dolaze iz drugih gradova. 

Svaka naša akcija podrazumijeva organizovanje tima kojeg čine doktori medicine, stomatologije i veterine, farmaceuti, laboratorijski stručnjaci, te studenti zdravstvenih studija i pridruženi volonteri. Naš tim od obično pedesetak osoba odlazi u povratnička naselja u kojima, u dogovoru sa lokalnom zajednicom, biva stacioniran u lokalni objekt koji se prilagodi pregledima stanovništva.

U objekat se, u različite prostorije, smjeste timovi različitih specijalnosti zajedno sa dijagnostičkim aparatima. Obično imamo trijažni tim, specijaliste interne medicine, stomatološki tim, pedijatrijski tim, specijalistu očne medicine, ultrasoničara, apoteku, veterinarski tim na terenu itd. Svim timovima priključuju se studenti koji stiču nova znanja i vještine. Pridruženi volonteri su naša velika snaga, oni pomažu da cijela struktura funkcioniše na najbolji mogući način.

Po izvršenim pregledima ljekari odrede terapiju, te se podijele lijekovi, pomagala i druga terapija. Naočale se po spisku oftamologa za 15 dana naprave i podijele korisnicima.

Prema potrebi pacijenti se smještaju i u kliničke centre u Sarajevu, Zenici, Bihaću ili Tuzli zbog daljeg ispitivanja, diferenciranja bolesti te operacije i postoperativnog tretmana. Do sada je ovu pogodnost iskoristilo 187 pacijenata.  

Naši pacijenti su obično stariji povratnici, a često nas obraduju i mlađi ljudi koji svoju budućnost razvijaju u svojim rodnim mjestima i time pomažu razvoju privrede u povratničkim naseljima, što podržavamo i ohrabrujemo. Naši pacijenti uglavnom nemaju zdravstveno osiguranje u mjestu u kojem žive ili zbog okolnosti koje su zadesile našu zemlju nemaju povjerenje u lokalnu zdravstvenu njegu.