Kampanja Borba protiv karcinoma grlića meternice

Kampanja Borba protiv karcinoma grlića meternice

Dana 18.1.2021. godine u 19:00 sati održaće se online predavanje pod nazivom "Prevencija karcinoma grlića maternice" u organizaciji Medicinske asocijacije BIMA. Predavanje će održati spec. ginekologije i akušerstva, dr. Amela Hodža.

Predavanje će se prenositi putem zoom platforme i putem live fb prijenosa na eventu https://fb.me/e/F67xFFKI gdje možete i pratiti sve informacije vezane za najavu i održavanje predavanja. Ukoliko ne stignete pratiti live prijenos, predavanje ćete moći naći snimljeno ubrzo nakon njegovog završetka.

U toku predavanja će se održati i nagradna igra kada će biti podijeljeni preparati za regeneraciju promjena na grliću maternice za 35 žena iz BiH koje prve pristupe fb live predavanju. To je dodatni način da se žene motiviše da prisustvuju predavanju koje im može promijeniti život. Ovo predavanje je jedna od aktivnosti koju je BIMA organizovala povodom Svjetske sedmice podizanja svijesti o karcinomu grlića maternice.

Ovaj karcinom i danas odnosi jako puno života, te smanjuje kvalitet života mnogih žena, a time i porodica. Prema podacima ZZJZFBIH karcinom grlića maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena do 45 godina i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza karcinoma dojke i pluća) kod žena diljem svijeta. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog karcinoma grlića maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti. Procjenjuje se da se u BIH svaki dan jednoj ženi dijagnosticira karcinom grlića maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena.

Ova statistika kazuje kako moramo iskoristiti svaki način da se uključimo u borbu protiv ove opake bolesti. Zato je BIMA organizovala kampanju koja za cilj ima podizanje svjesnosti i edukaciju o ovom karcinomu. Posjetivši našu web stranicu možete pročitati vrlo korisne članke o samom karcinomu, te lične ispovijesti žena koja su nam ispričale svoja iskustva. Također posjetite našu fb stranicu, te instragram profil, kako biste pratili sve BIMINE aktivnosti.

Na kraju, pozivamo sve žene da povedu računa o svom zdravlju. Na svu sreću ovaj karcinom je moguće u potpunosti prevenirati, a upravo o tome možete sve čuti na predavanju. Sačuvajte termin za predavanje. Sačuvajte svoje zdravlje!

Koordinatorica PR tima, dr. Safija Softić-Namas