Strah djece od stomatologa

Strah ili nervoza prilikom odlaska stomatologu je vrlo česta pojava s kojom se susreće čak 75% svjetske populacije.

Pročitajte više
Ugriz zmije i prva pomoć

Jedan od problema sa kojima se planinari mogu susresti tokom ljetnjih planinarskih tura jesu i problemi zmijskih ujeda.

Pročitajte više
Podrška žrtvama nasilja

Nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju. Važno je znati prepoznati svaki od oblika nasilja.

Pročitajte više
Dan borbe protiv akutnog moždanog udara

Moždani udar nastaje kada dio mozga izgubi opskrbu krvlju, nakon čega dio tijela koji je kontrolisan tim dijelom mozga prestane funkcionisati. Spada u urgentna stanja u medicini jer može dovesti do teškog invaliditeta ili čak do smrti.

Pročitajte više
Ljekar kojem su medicina i pacijenti bili na prvom mjestu

Prvih osam mjeseci korone u 2020. doktor Jamakosmanović proveo je u Sarajevu, gdje se brinuo o tetki Kiri, koja ima 92 godine. Nekako su u isto vrijeme dobili koronu. Uspio je izliječiti tetku Kiru, koja je od njega bila starija dvadesetak godina, a potom je, po vlastitoj želji, hospitaliziran u Respiratornom centru UKC u Tuzli. O dr. Jamakosmanoviću njegova tetka Kira je kazala: “Moj sestrić dr. Sead je nesebično brinuo o meni i uspio me izliječiti. Takav čovjek, s takvom dobrotom više se ne rađa. On je moj sestrić. Majka mu je bila teško bolesna. On se brinuo o njoj, hranio je, oblačio, kupao. Jednom mi je rekao: ‘Tetka, ti si zaslužna što sam ja doktor. Da tebe nije bilo, ja ne bih bio doktor. O svakom je više brinuo nego o sebi. I dok je ležao u bolnici, očitavao je snimke pluća bolesnicima iz svoje sobe.” BAJRO PERVA

Pročitajte više
Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je najčešća hronična demijelinizirajuća bolest središnjeg živčanog sistema (mozga i kičmene moždine), koju karakterizira propadanje mijelinske ovojnice nervnih vlakana (mijelin je masna tvar koja štiti nerv) i upalna reakcija što dovodi do usporavanja ili blokade prijenosa impulsa između nervnih stanica.

Pročitajte više
Svjetski dan borbe protiv hipertenzije

Hipertenzija ( povišen krvni pritisak) predstavlja jednu od najzastupljenijih bolesti današnjice.

Pročitajte više