Temporomandibularna disfunkcija

Da li ste znali da je novembar mjesec podizanja svijesti o temporomandibularnim disfunkcijama?

Pročitajte više
Diabetes mellitus i parodontitis

Pacijenti s neliječenom šećernom bolesti pod većim su rizikom za razvoj parodontalne bolesti, koja s druge strane može povećati razinu šećera u krvi i dovesti do diabetičkih komplikacija.

Pročitajte više
Prehlada, gripa ili COVID?

Zima je pred nama i tako dolazi i vrijeme sezonskihvirusnih bolesti. Respiratorne infekcije predstavljajuvelike izazove – kako pacijentima, tako i doktorima. Prehlada, gripa i COVID -19 su virusne bolestikoje se prenose kapljičnim putem. S obzirom na spektarsimptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogudovesti postavlja se pitanje kako ih razlikovati i je li to uopšte moguće?

Pročitajte više
Bol u prsima

Bol u prsima je važan i čest simptom. Veoma je bitno utvrditi radi li se o infarktnoj boli koja zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju ili o banalnoj koštano-mišićnoj boli koja prolazi spontano i bez posljedica. U većini slučajeva ipak je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Pročitajte više
16. oktobar – Svjetski dan reanimacije

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo 3 do 5 minuta bez kisika. Zbog toga od deset žrtava preživi samo jedna. Ako bi neko od svjedoka srčanog zastoja započeo kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego što stigne hitna pomoć, godišnje bi širom svijeta moglo biti spašeno više od 200 000 osoba.

Pročitajte više
Strah djece od stomatologa

Strah ili nervoza prilikom odlaska stomatologu je vrlo česta pojava s kojom se susreće čak 75% svjetske populacije.

Pročitajte više
Ugriz zmije i prva pomoć

Jedan od problema sa kojima se planinari mogu susresti tokom ljetnjih planinarskih tura jesu i problemi zmijskih ujeda.

Pročitajte više
Podrška žrtvama nasilja

Nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju. Važno je znati prepoznati svaki od oblika nasilja.

Pročitajte više