Post i plant based prehrana

Zašto danas, kada mislimo da znamo sve o zdravlju i pravilnoj prehrani, imamo stil života kao prvi uzročnik smrti širom svijeta?

Pročitajte više
Ramazanski post trudnica

Svake godine postavlja se isto pitanje: da li trudnica može/smije/treba da posti?

Pročitajte više
(De)hidracija tokom ramazanskog posta

Da li i u kojoj mjeri dolazi do dehidrcije tokom ramazanskog posta? Kako to prevazići?

Pročitajte više
Zdravlje bubrega

Rano otkrivanje bubrežnih bolesti omogućava pravovremeno liječenje, a sprečava i smanjuje komplikacije i smrtnost. Smrtnost od bubrežnih bolesti ima tendencu porasta, te se predviđa da će hronična bubrežna bolest u narednih dvadeset godina biti među prvih pet uzročnika smrti.

Pročitajte više
Utjecaj noćnog rada na zdravlje

Vjerovatno ste pomislili: "Šta će taj debeli doktor meni govoriti, vidi ga koliko je?!". Ako je bilo tako (a i ako nije) pročitajte članak do kraja, pa razmislite opet.

Pročitajte više
Temporomandibularna disfunkcija

Da li ste znali da je novembar mjesec podizanja svijesti o temporomandibularnim disfunkcijama?

Pročitajte više
Diabetes mellitus i parodontitis

Pacijenti s neliječenom šećernom bolesti pod većim su rizikom za razvoj parodontalne bolesti, koja s druge strane može povećati razinu šećera u krvi i dovesti do diabetičkih komplikacija.

Pročitajte više
Prehlada, gripa ili COVID?

Zima je pred nama i tako dolazi i vrijeme sezonskihvirusnih bolesti. Respiratorne infekcije predstavljajuvelike izazove – kako pacijentima, tako i doktorima. Prehlada, gripa i COVID -19 su virusne bolestikoje se prenose kapljičnim putem. S obzirom na spektarsimptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogudovesti postavlja se pitanje kako ih razlikovati i je li to uopšte moguće?

Pročitajte više