#BIMApozitiva 3

#BIMApozitiva 3

Nastojeći da se ovo ljeto ne razlikuje puno od prethodnih, uprkos epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, organizatori kulturno - zabavnih sadržaja u mnogim gradovima naše lijepe Bosne i Hercegovine organizuju tradicionalne manifestacije. Uslovi u kojima se održavaju manifestacije su prilagođeni novim okolnostima uz posebne mjere zaštite.

U Mostaru se do 22. avgusta održavaMostarsko ljeto 2020“.

Sarajevo Film Festival počinje 14. avgusta premijerom filma „Koncentriši se, baba“, reditelja Pjera Žalice.

U Bugojnu se održava 48. Teatarski festival BiH FEDRA, a u Zenici do 28. jula građani imaju priliku uživati u 4. Teatarskom festivalu ljetne večeri Studio Teatra.

24. jula će biti upriličeno otvaranje Festivala kulture Slovo Gorčin.

Ukoliko i uz dodatne mjere žaštite ipak ne osjećate sigurno posjetiti mjesta i događaje na kojima je prisutan veći broj ljudi, stručnjaci za javno zdravstvo u Michiganu su vršili istraživanje i procjenu rizika za zarazu 36 aktivnosti, među kojima su igranje tenisa i kampovanje uz određene mjere najsigurnije aktivnosti.

Kao odgovor na novonastalu situaciju neke destinacije nude posebne povlastice u cilju očuvanja turizma, pa Uzbekistan na primjer nudi 3000 dolara odštete posjetiocima u slučaju da se inficiraju koronavirusom.

Polovina naredne godine se iščekuje mogućnost vakcinacije, koja bi uveliko olakšala neizvijesnost i druge negativne posljedice u kojima smo se svi našli,a do tad nas raduje da su istraživači u Australiji osmislili test (test aglutinacije) koji za 20 minuta može pokazati jeste li zaraženi koronavirusom. 

Preporučujemo ove divne aktivnosti, pod uslovom da je moguće pridržavati se mjera nadležnih o sprečavanju širenja korona virusa.

Emina Papić, dr. dentalne medicine