#BIMApozitiva 2

#BIMApozitiva 2

Pandemija koronavirusa je donijela mnoge izmjene u svakodnevnom stilu života. Istraživanja pokazuju da novonastala situacija ima određene negativne posljedice na naše mentalno zdravlje. Sveprisutniji strah, nesigurnost i anksioznost pokušajmo zamijeniti pozitivnim dešavanjima oko nas, ali i važnijim, pozitivnim mislima i djelovanjem u nama samima.

Ipak, uvijek postoje i lijepe vijesti, koje će nam u moru negative, izmamiti osmjeh na lice.

Oxfordski žurnal Health promotion international  potstiče boravak u prirodi kao jednu od najvažnijih metoda očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Istraživanja pokazuju da osobe koje žive okružene prirodom, kao i one koje često odlaze u prirodu rjeđe imaju potrebu za posjetama bolnice, konzumiraju znatno manje medikamenata, u slučaju operacije, psihičko prihvatanje dijagnoze je dosta lakše, a sam tok oporavka znatno brži. Na našim planinama u toku je otvaranje ljetne sezone, sa sadržajima prilagođenim svakoj generaciji. 

Mladi patolog dr. Semir Vranić, primijer je kako pored osnovnih obaveza, svaki dan treba sadržavati trenutke posvećene nama samima, onome što nas odmara, regeneriše I priprema za nove obaveze. Način na koji ovaj mladi gospodin čuva ljubav u svome srcu je kroz prikupljanje sevdalinki, te uživanje u zvucima njihovih interpretacija.

Drive-in Cinema je još jedan pozitivan primjer kako pandemija koronavirusa ne mora biti prepreka bilo čemu što volimo. Kino u automobilima omogućava poštivanje propisanih mjera uz uživanje grupnog gledanja filma.

Pripremila: Emina Papić, dr. dentalne medicine