#BIMApozitiva 1

#BIMApozitiva 1

Svakodnevne obaveze i okruženost negativnim vijestima, ali i sklonost mozga da lakše detektuje potencijalne opasnosti kako bi osigurao odbrambene mehanizme, čine da ne primijetimo pozitivna dešavanja oko nas.

Činjenica da se djeca u toku  dana nasmiju prosječno 200 puta, a odrasla osoba samo 12, nas je motivisala da podijelimo sa vama lijepa dešavanja, te bez obzira na izazove koji se svakodnevno nameću kao prepreka osmijehu, ne dopustimo da nam dan prođe bez smijeha.

William James nas je podsjetio da se ne smijemo samo zato jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo. Smijeh smanjuje izlučivanje hormona stresa kortizola, doprinosi unosu veće količine kisika, podstiče proizvodnju imunoglobulina i olakšava borbu organizma s virusima I bakterijama.

Zato, donosimo nekoliko pozitivnih vijesti o događajima koji su obilježili proteklu sedmicu. Nasmiješite se za kraj vikenda!

Kako istinski osjećaj zadovoljstva proizilazi iz davanja, uposelnici Centralne banke BiH su prikupili 39.442 KM za pomoć najosjetljivijim kategorijama pogođenim posljedicama koronavirusa.

Kako bi ublažili neugodnost  vremena “ostajanja” u kući slijepim i slabovidnim licima, Biblioteka  za slijepa I slabovidna lica je organizovala dostavu knjiga i audio materijala na kućnu adresu, a ovu akciju kao i rad ove ustanove je podržala Općina Stari Grad.

Osobe koje su spletom okolnosti ostale bez krova and glavnom te su prinuđeni noći provoditi na gradskim klupama a namirnice za preživjeti “nabavljati” u kontejnerima bi konačno mogle imati topao dom, budući da je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost za gradnju prihvatilišta za prosjake I skitnice.

Kako bi mališani uspješno okončali i ovu školski godinu, Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa svojim partnerima je u sklopu akcije “Daruj opremu za online nastavu” prikupio i darovao više od 600 uređaja u 30 lokalnih zajednica.  Nakon uspješno okončane školske godine, dane raspusta je moguće provesti na dvije nove lokacije namijenjene zabav i odmoru.

Na Mojmilu je otvoreno novo sportsko igralište a u sarajevskoj Skenderiji je moguće uživati u ljetnom klizalištu, koje će biti postavljeno do 5. Avgusta.

Priča o ranjenom muškarcu, koji je preko Facebooka pronašao svog spasioca iz rata nam svjedoči o decenijama, ali i vijekovima pristnoj velikodušnosti ovdašnjeg čovjeka i dobroti koju svaki Bosanac i Hercegovac nosi duboko u sebi.

Nastojimo svoj život ispuniti pozitivnim vijestima, ali i biti dio takvih vijesti.

Pripremila: Emina Papić, dr. dentalne medicine