Dan borbe protiv akutnog moždanog udara

Moždani udar nastaje kada dio mozga izgubi opskrbu krvlju, nakon čega dio tijela koji je kontrolisan tim dijelom mozga prestane funkcionisati. Spada u urgentna stanja u medicini jer može dovesti do teškog invaliditeta ili čak do smrti.

Pročitajte više
Ljekar kojem su medicina i pacijenti bili na prvom mjestu

Prvih osam mjeseci korone u 2020. doktor Jamakosmanović proveo je u Sarajevu, gdje se brinuo o tetki Kiri, koja ima 92 godine. Nekako su u isto vrijeme dobili koronu. Uspio je izliječiti tetku Kiru, koja je od njega bila starija dvadesetak godina, a potom je, po vlastitoj želji, hospitaliziran u Respiratornom centru UKC u Tuzli. O dr. Jamakosmanoviću njegova tetka Kira je kazala: “Moj sestrić dr. Sead je nesebično brinuo o meni i uspio me izliječiti. Takav čovjek, s takvom dobrotom više se ne rađa. On je moj sestrić. Majka mu je bila teško bolesna. On se brinuo o njoj, hranio je, oblačio, kupao. Jednom mi je rekao: ‘Tetka, ti si zaslužna što sam ja doktor. Da tebe nije bilo, ja ne bih bio doktor. O svakom je više brinuo nego o sebi. I dok je ležao u bolnici, očitavao je snimke pluća bolesnicima iz svoje sobe.” BAJRO PERVA

Pročitajte više
Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je najčešća hronična demijelinizirajuća bolest središnjeg živčanog sistema (mozga i kičmene moždine), koju karakterizira propadanje mijelinske ovojnice nervnih vlakana (mijelin je masna tvar koja štiti nerv) i upalna reakcija što dovodi do usporavanja ili blokade prijenosa impulsa između nervnih stanica.

Pročitajte više
Svjetski dan borbe protiv hipertenzije

Hipertenzija ( povišen krvni pritisak) predstavlja jednu od najzastupljenijih bolesti današnjice.

Pročitajte više
Ožiljak sreće - carski rez

Roditi dijete carskim rezom ne čini vas manje majkom. Naprotiv, čini vas herojem kao i svaku drugu majku.

Pročitajte više
Zdravstveni apsekt posta

Medicinski aspekt posta se nadovezuje na njegov nutricionistički aspekt, obzirom da su u uzročno-posljedičnoj vezi.

Pročitajte više
Prehrana tokom ramazanskog posta

Ima jako puno razloga za prihvatiti ramazanski post kao jedan od dobrih načina prevencije i liječenja raznih oboljenja. Ovom prilikom pročitajte o nutricionističkoj dimenziji ramazanskog posta.

Pročitajte više